FILOSOFISK CAFÉ

Velkommen til Filosofisk café, hvor vi tager emner op til diskussion og refleksion. 

Med udgangspunkt i deltagernes ønsker til emner, holder vi filosofisk café. Underviseren holder et kort oplæg: Hvad har udvalgte filosoffer tænkt om netop det? Der åbnes for fælles diskussion af emnet, hvor alle input er velkomne og underviseren styrer ordet, samt spejler deltagernes tanker i filosofien. 

Alle kan være med. Tidligere kendskab med filosofi er ikke en forudsætning. 

Emner til filosofiske cafeér:

  • Kend dig selv!
  • Men hvorfor?
  • Kunsten og det skønne - hvad betyder det for os?
  • Værdighed - hvad er det? 
  • Hvad gør os til mennesker? 
  • Mening i tilværelsen 

Hvis I er interesseret, tænk over et emne og put det i vores idé-brevkasse på skolen. I kan også ringe ller skrive en e-mail til kontoret med forslag. Hold jer ikke tilbage, vi vil gerne høre fra jer.

Tilmelding:

I er altid mere end velkommende til at møde op på skolen for tilmelding, ellers vil en email/telefon opringning være nok.

Det koster 60 kr. og er inklusivt kaffe, cider og sandwich.

Se mere under Kontakt

2. Oktober: Sårbarhed og robusthed

Sårbarhed og robusthed

Vi hører nok mest om, at det er vigtigt at have en vis portion personlig robusthed. Men hvad med sårbarheden? Kan den ses som en værdi og en rigdom? Måske endda en nødvendighed? Ved et kort mundtligt oplæg fra Sarah skal vi høre om hvordan robusthed og sårbarhed kan forstås. Derefter er der fri fælles refleksion og diskussion af, hvad de to størrelser betyder for os.

Mødetid og -sted: kl. 16:30 på skolen

7. November: Kærlighed og venskab

Hvad er kærlighed? Hvad er venskab?

Det er store spørgsmål, der nok aldrig kan besvares fuldt ud. I denne måneds café skal vi i fællesskab beskæftige tanken med disse betydningsfulde størrelser. Både filosoffer fra oldtiden og nutiden har formuleret deres tanker om hvad venskab og kærlighed er, hvilket vi kan lade os inspirere af.

Efter et kort oplæg fra Sarah er ordet frit til refleksion, diskussion og spørgsmål.

Tilmeldingsfrist: 3/11

Mødetid og -sted: kl. 16:30 på skolen

5. December: Krop og bevidsthed

Hvordan kan vi vide noget?

Nogle siger, at kroppen er klogere end hovedet. Og at vi skal lytte til os selv. Men hvilken del af os er det, der ”taler”? I vores færden i verden og med tiden gør vi os erfaringer, og det er et ældgammelt spørgsmål om hhv. kroppens og bevidsthedens betydning som kilde til vores viden.

Efter et kort oplæg fra Sarah er ordet frit til at deltagerne deler erfaringer, tænker højt og diskuterer. Alle er velkomne uanset forudsætninger. Der er sandwich & cider i pausen.

Tilmeldingsfrist: 1/12

Mødetid og -sted: kl. 16:30 på skolen

En deltagers oplevelse

En deltagers oplevelse. 

Filosofi kan være mange ting. Det kan være sindrige begrebs-udredninger, logiske deduktioner og kig ned til kulturhistoriens mange kloge mænd. Men det kan også være praktisk filosofi, hverdags-filosofi, hvor man undersøger begreber, som vi bruger i dagligdagen og problemer, som vi slås med til daglig.

Som nu f.eks. den såkaldte filosofisk café, som vi holdt lørdag d. 25. februar. Emnet var ”det gode liv”, og hvordan det hang sammen med vores værdighed og værdier. Filosofi-læreren, Sarah, gav et kort oplæg, og derefter var ordet frit. Vi diskuterede, om det er nødvendigt at have et arbejde for at have godt liv, hvilken rolle spiller familielivet, og hvordan ligger det med friheden? Havde Janis Joplin ret, da hun sang: ”Freedom is just another word for nothing left to lose”? Altså helt jordnære problemstillinger, som alle kan forholde sig til ud fra egen livserfaring.

Vi, der var mødt op, havde en god eftermiddag. Men vi kunne sagtens have været flere. Så derfor: Hvis Den Grønne igen arrangerer en filosofisk café, så sæt kryds i kalenderen. Det kan nemt blive en udbytterig dag.